Kokouksen järjestäminen

Toimivaa kokousta edeltävät aina huolelliset valmistelut, jotka kuuluvat kokouksen koollekutsujalle. Koollekutsuja myös avaa kokouksen, ja tämän jälkeen kokous etenee tietyssä järjestyksessä. Kokouksessa valitaan toimihenkilöt sekä suoritetaan usein äänestys tai henkilöasioissa vaali. Kokouksen tärkeimmät tavoitteet ovat yhteisymmärryksen luominen päätösasioista ja päätösten hyvä ja selkeä muotoilu.

Kokouksen valmistelut kuuluvat kokouksen koollekutsujalle. Ennen kokousta on hyvä huolehtia tiedottamisesta ja käytännön järjestelyistä.

Kokouksen avaa kokouksen koollekutsuja ja tämän jälkeen valitaan toimihenkilöt ja todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Sen jälkeen sovitaan menettelytavat ja hyväksytään asialista.

Kokouksen toimihenkilöitä ovat puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat.

Yhdistyksen päätösvalta kuuluu sen jäsenille ja tätä päätösvaltaansa jäsenet voivat käyttää yhdistyksen kokouksessa. 

Kokouksen osallistujat voivat vaikuttaa päätösasioihin vain käyttämällä puheenvuoroja.

Äänestystoimitukseen liittyviä asioita ovat ääntenlaskijoiden valinta, äänestystavan valinta, varsinaisen äänestystoimituksen läpivienti ja erilaiset äänestysjärjestykset.

Yhdistyksen kokouksissa käytetään yleensä niin sanottua parlamentaarista äänestysmenettelyä.

Henkilövalintoja käsiteltäessä tulee toisinaan esille useita erilaisia ehdotuksia ja päätös joudutaan tekemään näiden ehdotusten pohjalta. Mikäli keskustelun tuloksena ei synny kaikkia tyydyttävää ratkaisua, joudutaan järjestämään vaali tai asiakysymyksissä äänestys.

Päätösasioissa saatetaan joskus joutua mitätöimään päätös tai tekemään moitekanne.

Kokouksesta tehdään useimmiten päätöspöytäkirja, jossa tuodaan esille mahdolliset päätöksen ja äänestykset. Pöytäkirjan tulee olla kaikkien yhdistyksen jäsenten saatavilla.