Sähköinen äänestys
Yhdistyksen etäkokouksessa voidaan toteuttaa sähköinen äänestys, joka vaatii erityishuomioita. Käytössä on paljon erilaisia teknisiä ratkaisuja, jotka on hyvä valita ennen kokousta.
Erityishuomiot sähköisestä äänestyksestä
Yhdistyksen etäkokouksessa voidaan toteuttaa sähköinen äänestys. Yhdistyksen hallitus huolehtii siitä, että kaikki jäsenet saavat selkeät ohjeet siitä, miten he voivat äänestää sähköisesti. Hallitus huolehtii myös siitä, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus pystytään selvittämään yhtä luotettavalla tavalla kuin äänestyksessä paikan päällä pidettävässä yhdistyksen kokouksessa.
Äänestys- ja vaalijärjestys tarvitaan vain, mikäli yhdistyksessä käytetään yhdistyslain 17 §:n 6 momentin mukaisia jäsenäänestyksiä tai 19 §:n mukaisia liittoäänestyksiä. 17 §:n 6 momentin mukaan yhdistyksen säännöissä voidaan määrätä, että jäsenet käyttävät säännöissä erikseen mainituissa asioissa päätösvaltaansa ilman kokousta erillisissä äänestystilaisuuksissa, postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Määräys voi kuitenkin koskea 23 §:n 1 momentissa mainituista asioista vain hallituksen tai sen jäsenen valintaa. Liittoäänestyksiä varten on vastaavanlainen Yhdistyslain 19 §:ssä.
Sähköisen äänestyksen mahdollistavat järjestelmät
Etäkokousten yleistyessä myös sähköisiä äänestyksiä mahdollistavien järjestelmien ja sovellusten käyttö yleistyy. Alle on kerätty esimerkkejä erilaisiin tarpeisiin vastaavista sähköisistä järjestelmistä ja sovelluksista. Suosittelemme olemaan yhteydessä suoraan palveluntarjoajiin tutustuaksenne erilaisiin ratkaisuihin ja palveluiden hinnoitteluun. Olemme keränneet esimerkkejä myös muista palveluista, joiden kautta voi järjestää äänestyksiä.
Suljetun äänestyksen mahdollistavia ratkaisuja
Election Buddy
Englanninkielinen sovellus, joka mahdollistaa suljetun äänestyksen.
Election Runner
Englanninkielinen sovellus, joka mahdollistaa suljetun äänestyksen.
Elisa Dialogi -palvelu
Elisa Dialogin käyttöön tarvitaan selaimen ja internet-yhteyden lisäksi Elisalta saadut käyttäjätunnukset. Lähetettävän äänestyksen pystyy luomaan muutamassa minuutissa valitsemalla kohderyhmän omasta asiakasrekisteristäsi, joka on valmiiksi viety palveluun, kirjoittamalla viestin ja lähettämällä sen. Äänestäminen tapahtuu tekstiviestillä.
eVaali
Sähköinen vaalipalvelu, jolla voi hoitaa rinnakkain sekä postiäänestyksen että sähköisen äänestyksen. Yhteyksissä käytetään SSL-suojattuja yhteyksiä ja kaikki tietoliikenne on näin salatussa muodossa. Äänestyssivut laaditaan erikseen kutakin vaalia varten palveluna, jolloin vaali näyttäytyy äänestäjille yksilöllisenä juuri heidän järjestölleen tehtynä vaalina.
Kehätiedon Kilta Vaalit
Sähköpostitse saadulla salasanalla äänestäjät pääsevät sisään järjestelmään suorittamaan äänestystä. Järjestelmä mahdollistaa mm. ehdokasluettelon vahvistamisen, äänioikeutettujen vahvistamisen, lyhyen ehdokasesittelyn sekä luo raportit äänestysten tuloksista (äänestystulokset ja -aktiivisuus, äänestäneet ja ei-äänestäneet, ehdokasluettelo).
Neomeet
Yhdistyksille ja osakeyhtiöille suunnattu kokousalusta sopii sääntömääräisiin hybridi- ja etäkokouksiin. Sovellus sisältää kokoustoimintoja, esim. esityslistan laatiminen, kokouskutsujen lähetys, kokoukseen ilmoittautuminen, valtakirjojen tarkastus, esityslistan kommentointi etukäteen, suljettu tai avoin äänestys, ääntenlaskenta, pöytäkirjan tarkastus, sekä pöytäkirjan allekirjoitus vahvalla tunnistautumisella. Sovellus huomioi myös fyysisesti paikalla vailla älylaitteita olevat osallistujat.
OpaVote
Englanninkielinen sovellus, joka mahdollistaa suljetun äänestyksen.
ProspectumLIVE
Järjestelmän kautta voi lähettää kokouksen osallistujille henkilökohtaisen linkin, jota klikkaamalla he kirjautuvat kokoukseen internet-selaimella. On mahdollista liittyä kokouksen videolla, esittää kysymyksiä (chat) ja äänestää. Äänestyksistä syntyy tulos admin-palveluun, josta kokouksen ääntenlaskijat voivat todentaa äänestystuloksen. Henkilöillä voi olla eri äänimäärät esim. valtakirjoihin perustuen. Palvelu on käytettävissä myös mobiililaitteilla (paikalla olijat).
Surveypal
Mahdollistaa suljetun äänestämisen ja äänten painottamisen. Jokaiselle äänioikeutetulle lähetään henkilökohtainen linkki sähköpostitse, jonka kautta voi äänestää yhden kerran.
Viilu
Taloyhtiöille suunnattu kokous- ja äänestyspalvelu, joka toimii myös yhdistyspuolella. Linkillä tai henkilökohtaisella tunnuksella pääsee osallistumaan kokoukseen tietokoneella, mobiililaitteella tai tavallisella puhelinsoitolla. Järjestelmällä voi toteuttaa suljettuja ja avoimia äänestyksiä kokouksen aikana ja se huomioi tarvittaessa eri äänimäärät ja valtakirjat. Äänestysten tulokset ovat heti käytettävissä äänestyksen sulkeuduttua.
Votech
Kokous toteutetaan järjestöäsi varten perustetussa kokoussivustossa, jonka ulkoasu kustomoidaan toiveidesi ja brändisi mukaan. Kokoukseen pääsee pankkitunnistautumisen, salasanakirjautumisen tai julkisen verkkolinkin kautta. Äänivaltaiset edustajat osallistuvat kokoukseen MS Teamsin tai Zoomin kautta. Osallistujat saavat puhe-, chatti- ja äänestysoikeuden kokoukseen.
Äänestyskoppi
Palvelu, joka mahdollistaa suljettujen lippuäänestysten järjestämiseen niin, että vaalisalaisuus säilyy. Vain äänioikeutetut osallistuvat ja järjestelmä varmistaa, ettei kukaan pääse äänestämään useampaa kertaa.
Muut äänestyksen mahdollistavat ratkaisut
Jos suljettu äänestys ei ole välttämätön, äänestykseen voi käyttää myös erilaisia kyselylomakkeita.
Zoom Poll
Zoomissa voi luoda äänestyksiä käyttämällä Poll-kyselytoimintoa. Äänestysvaihtoehdot voi tehdä etukäteen tai kokouksen aikana. Kokouksessa voi järjestää useampia äänestyksiä luomalla jokaiselle äänestykselle oman kyselyn. Yhteen kokoukseen voi luoda maksimissaan 25 kyselyä/äänestystä. Vain alkuperäisellä kokoushuoneen luojalla (host) on oikeus kyselytoimintoon ja kokoukseen tai webinaariin luotuihin kyselyihin.
Teams Forms
Teamsin käyttäjä voi käyttää äänestyksen Teamsin Forms-lomakkeita. Äänestyslomaketta voi jakaa vastaamista varten esim. linkillä, QR-koodilla tai sähköpostilla. Vastaaminen on mahdollista nimellä tai nimettömästi, kirjautumalla tai ilman kirjautumista. Vastaukset näkyvät omalla välilehdellään, ja ne saa halutessaan Exceliin. Vastaukset voi myös jakaa suoraan julkisella tarkastelulinkillä.
Howspace
Järjestelmän avulla on mahdollista luoda äänestyksiä.
Webropol
Äänestyslomake vaihtoehtoineen luodaan Webropolissa ja äänestys tapahtuu sähköpostiosoitteeseen lähetetyn henkilökohtaisen linkin lautta. Webropolilla on mahdollista järjestää suljettu äänestys ja järjestelmä sallii myös äänten painottamisen.
Mentimeter
Järjestelmällä voi tehdä esimerkiksi Powerpoint -esityksen, johon voi liittää erilaisia toiminnallisia osioita kuten esimerkiksi äänestyksen. Äänestykseen pääsee osallistumaan koodin kautta.
Google Forms
Äänestämiseen voi käyttää Google Forms -kyselyalustaa. Linkin lomakkeeseen voi jakaa esimerkiksi etäkokouksen chatissa tai sähköpostitse.
Survey Monkey
Palvelu mahdollistaa äänestämisen kyselylomaketta käyttämällä.
KyselyNetti
Voit luoda verkossa äänestyslomakkeen ja jakaa linkin osallistujille esimerkiksi sähköpostilla. On myös mahdollista lähettää osallistujille henkilökohtaistettu massakutsu.