Opintokeskus Sivis on järjestöjen oppilaitos
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Järjestämme ja toteutamme koulutusta yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa. Toimintaamme ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry ja toimintaa ohjaavia arvojamme ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.
Opintokeskus Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 80 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 5 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 89 000 osallistujaa joka vuosi.
Jäsenjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten aiheet liittyvät tiiviisti järjestöjen toimintaan. Koulutuksissa perehdytään mm. kansalais- ja järjestötoimintaan, järjestökoulutuksen pedagogiikkaan, vapaaehtoistyöhön, kansanterveyden edistämiseen ja palo- ja pelastusalaan.
Toteutamme myös itse koulutuksia erityisesti jäsenjärjestöjemme työntekijöiden osaamisen lisäämiseksi. Koulutusten keskeisiä aiheita ovat järjestöjen koulutuksen kehittäminen, kouluttajataidot, järjestöosaamisen kehittäminen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen liittyvät teemat.
Kaikki Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävä jäsenjärjestöjen koulutus on osa Siviksen opetusohjelmaa. Opetusohjelmaan kuuluvat koulutukset suunnitellaan ja raportoidaan Sivisverkossa.
Tuemme jäsenjärjestöjemme koulutuksen ja toiminnan kehittämistä ylläpitämällä valtakunnallisia ja alueellisia verkostoja. Osallistumme aktiivisesti myös järjestötoiminnan ja vapaan sivistystyön alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisissä verkostoihin.
Kehitämme järjestökoulutustoimintaa yhdessä järjestöjen kanssa sekä teemme tutkimuksia ja selvityksiä. Osallistumme aktiivisesti vapaasta sivistystyöstä käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön ja teemme järjestötyön ja -koulutuksen merkitystä näkyväksi koko yhteiskunnassa.
Opintokeskuksen toimintaa ohjaavat laki ja asetus vapaasta sivistystyöstä, Opintotoiminnan Keskusliiton säännöt, johtosääntö sekä strategia.
Toimintaamme valvovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Toimintaa ohjaavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen myöntämä vapaan sivistystyön rahoitus ja valtionosuusrahoituksen perusteena olevien opetustuntien jakamisperusteet.
SivisNYT
-
Kouluttajakurssi kannusti Jania huomiomaan erilaiset oppimistavat
SPEKin palokuntakouluttajakurssi opetti Jani Björnin ottamaan koulutuksissa huomioon erilaiset oppimisen tavat. Kurssi herätti myös huomaamaan koulutusmateriaalin tärkeyden ja osaamisen mittaamisen merkityksen. -
Siviksen koulutukset vastaavat yhteiskunnan tarpeisiin koko Suomessa
Opintokeskus Siviksen koulutuksiin osallistui viime vuonna lähes satatuhatta aikuisopiskelijaa eri puolilla Suomea. Koulutuksia toteutettiin jäsenjärjestöjen kanssa monipuolisesti eri kohderyhmille. Iso osa koulutuksista on kaikille avoimia. -
Johtamiskoulutus antoi Marjalle uusia näkökulmia ja ideoita
Vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutus sai Marja Hamarin katsomaan asioita uudelta kantilta niin MLL:n Raahen paikallisyhdistyksen puheenjohtajana kuin omassa työssään sosiaaliohjaajana.
-
Koulutus innosti Oskaria viestimään ja esiintymään
Oskari Aaltosesta tuli Suomen Partiolaisten Young Spokespeople -viestintäkoulutuksen ansiosta partion medialähettiläs ja kouluttaja. -
JHO-koulutus tuo osaamista järjestön hallitustyöskentelyyn
Järjestön hallitusosaaja -koulutuksessa hiotaan hallitustyöskentelyssä tarvittavia taitoja. Koulutus soveltuu niin uusille, vanhoille kuin tulevillekin hallituksen jäsenille. JHO-koulutuksia järjestetään säännöllisin välein sekä suomeksi että ruotsiksi. -
Ella sai Vapaaehtoisjohtaja-kurssilta uusia näkökulmia toimintaan
Ella Niini osallistui Opintokeskus Siviksen Vapaaehtoisjohtaja-verkkokurssille. ”Suosittelen kurssia kaikille vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille ja ylipäätään vapaaehtoistoiminnan parissa toimiville”, hän vinkkaa.
Ajankohtaisia koulutuksia
Yhdistyskehittäjä
Yhdistyskehittäjä on yhdistystoiminnan kehittämiseen keskittyvä järjestökoulutus. Koulutuksessa käydään läpi yhdistyshallintoa, vuosikelloa, motivoivaa hallitustyöskentelyä ja…
Digitaitokouluttajan verkkokurssi
Tavoittaako toimintanne työikäisiä ihmisiä, jotka haluavat kehittää digiperustaitojaan? Haluaisitteko tarjota digiperustaitojen koulutusta? Digitaitokouluttajan verkkokurssin…
Kouluta Siviksen kanssa: Koulutuspohjat käyttöön
Onko järjestössäsi tai yhdistyksessäsi koulutuksia, jotka toistuvat usein? Tule kuulemaan, kuinka otat koulutuksiisi käyttöön…
Yhdistystoiminta tänään: Yhdistyksen talous
Miten voimme varmistaa, että yhdistyksemme talous on hyvin hoidettu? Hyvin hoidettu taloushallinto varmistaa, että…
Osallistavat menetelmät verkkokoulutuksessa
Mitä hyötyä verkkokoulutuksista on? Miten saan osallistujat keskustelemaan? Voiko verkossa tapahtua vertaisoppimista? Tässä koulutuksessa…
Kouluta Siviksen kanssa: Koulutusten talous ja kuluselvitys
Tervetuloa webinaariin oppimaan Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävien koulutusten talouden suunnittelua ja raportointia! Siviksen kanssa…
Intoa arviointiin!
Miten onnistuimme? Missä olemme hyviä ja mitä kannattaisi kehittää? Entä miten nostaa toiminnan yhteiskunnalliset…
Osaamisen arviointi koulutuksessa
Tässä koulutuksessa opit, miten voit jo suunnitteluvaiheessa valita koulutuksen tavoitteisiin sopivat arviointitavat ja -menetelmät!…