Osaamismerkit
Osaamismerkit ovat digitaalisia todistuksia, jotka kertovat koulutuksesta ja osaamisesta. Merkkejä voi hyödyntää opinnoissa ja työnhaussa.
Osaamismerkkejä käytetään erityisesti epävirallisen ja arkioppimisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen esimerkiksi järjestöjen koulutuksissa ja järjestötoiminnassa. Osaamismerkkejä käytetään myös oppilaitoksissa ja yrityksissä. Merkin voi myös myöntää itselleen. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöilleen tukea osaamismerkkien käytössä ja kehittämisessä.
Miksi hyödyntää osaamismerkkejä?
- Osaamismerkit ovat vapaamuotoinen työkalu, jota voi käyttää monenlaisiin tarkoituksiin, leikkisästi tai tiukan ammattimaisesti – vain mielikuvitus on rajana!
- Merkin teksteihin (esim. kuvaukseen ja kriteereihin) panostamalla osaamismerkki voi olla sen vastaanottajalle suureksi hyödyksi itsetuntemuksen kasvussa, työnhaussa tai opinnoissa.
- Oman organisaation tuottaman osaamisen analysointi tukee monenlaisia suunnittelu- ja kehittämisprosesseja.
Miksi merkin vastaanottaminen kannattaa?
- Merkkien kerääminen havainnollistaa hauskasti oman osaamisen kasvamista.
- Osaamismerkki kulkee helposti mukana verkkopalveluun tallennettuna, ja parhaimmillaan se sisältää valtavan paljon tietoa omasta osaamisesta.
- Merkin voi jakaa linkin avulla kenelle haluaa.
- Merkkiin voi lisätä myöhemmin todisteita omasta osaamisestaan.
Miten pääsen alkuun?
Hae itse valmista merkkiä
Osaamismerkkien käyttö on helpointa aloittaa hakemalla itselle osaamismerkkiä. Tässä muutamia vaihtoehtoja:
- Harjoitusmerkkejä osaamismerkeistä kiinnostuneelle
- Kentaurin osaamismerkit nuorille vapaaehtoisille (sopivat kaikenikäisille)
Myönnä valmiita merkkejä
Opintokeskus Sivis ja Osaamiskeskus Kentauri ovat kehittäneet osaamismerkkisarjoja, joita järjestöt voivat myöntää omille työtekijöille, luottamushenkilöille ja vapaaehtoisille:
- Vapaaehtoistoiminnan osaamismerkkikokonaisuus
- Työelämätaitojen osaamismerkkikokonaisuus
- Kentaurin osaamismerkit nuorille vapaaehtoisille
Järjestö tarvitsee osaamismerkkien käyttöön oman maksullisen lisenssin Open Badge Factory -palveluun, jossa osaamismerkkejä rakennetaan ja myönnetään. Lisenssin saamisen jälkeen Sivis voi antaa osaamismerkit järjestön käyttöön.
Tee oma osaamismerkki
Eikö valmiista merkeistä löydy sitä, joka kuvaisi juuri sinulle tärkeää osaamista?
- Osaamismerkin voi tehdä omannäköiseksi ja myöntää itse itselleen Open Badge Passport -palvelussa (maksuton, mutta vaatii käyttäjätunnuksen luomisen).
- Tällainen selfie-osaamismerkki on juuri niin täsmällinen tai lavea kuin itse haluat.
- Osaamiskeskus Kentauri on rakentanut työpajamallin, jonka lopputuloksena on omannäköinen osaamismerkki. Pajamalli on tarkoitettu esimerkiksi järjestöjen ohjaajille ja osallistujajoukko voi olla esimerkiksi pieni ryhmä nuoria vapaaehtoisia.
Osaamiskeskus Kentaurin verkkosivuilta löydät lisää tietoa, ohjeita ja ideoita >>
Hyödynnä materiaaleja
Vapaaehtoistoiminnan osaamismerkkikokonaisuus
Osaamismerkkisarjan merkeillä voi palkita aktiivisia toimijoita ja auttaa heitä kertomaan omasta osaamisestaan myös yhdistyksen ulkopuolella.
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
- Osaamismerkki
- Vapaaehtoistyö
- Yhdistystoiminta
Työelämätaitojen osaamismerkkikokonaisuus
Työelämätaitojen osaamismerkkisarjan merkeillä autetaan järjestön vapaaehtoisia työnhaussa.
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
- Osaamismerkki
- Työelämä
Osaamismerkit nuorille vapaaehtoisille
Osaamismerkkisarja on tarkoitettu erityisesti nuorisotyötä tekeville järjestöille ja niiden nuorille vapaaehtoisille, joiden osaaminen ansaitsee tunnustuksen vaikka kokemusta ei olisikaan vielä karttunut kovin pitkältä ajalta. Tavoitteena on, että kynnys merkkien myöntämiseen on matala.
- Nuorten järjestötoiminta
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
- Osaamismerkki
12 hyvää osaamismerkkikäytäntöä
Osaamismerkillä voidaan tunnistaa, tunnustaa ja näyttää eri tavoin hankittua osaamista. Millaisissa tilanteissa niistä on apua, hyötyä ja iloa kansalaisjärjestölle, työntekijöille ja vapaaehtoisille?
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
- Osaamismerkki
Omannäköinen osaamismerkki -työpajamalli
Kentaurin kehittämä malli kannustaa nuorisoalan järjestöjä järjestämään nuorille osaamismerkkityöpajan. Työpajan aikana nuori oppii tekemään omannäköisensä osaamismerkin, mitä voi käyttää esimerkiksi työnhaun tukena.
- Nuorten järjestötoiminta
- Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Lue SivisNYTistä lisää osaamismerkeistä
-
Näin digitaaliset osaamismerkit toimivat
Digitaalinen osaamismerkki on nykyaikainen keino esitellä omaa osaamistaan, kuten järjestöissä hankittua arvokasta tietotaitoa. SivisNYTin juttusarja kokoaa yhteen osaamismerkkien hyödyt, käyttötavat ja käytännön ohjeet. Osaamismerkit tutuiksi | Osat 1‒4 -
Osaamismerkkiselvitys osoittaa hyödyt ja huolet
Osaamiskeskus Kentauri selvitti, miten nuorten kanssa toimivat järjestöt myöntävät osaamismerkkejä. Samalla selkiytyivät merkkien hyödyt ja käyttöön liittyvät esteet. -
Kentaurin osaamismerkit ja osallisuusmittari järjestöjen käyttöön
Osaamiskeskus Kentauri tukee nuorisojärjestöjen kehittämistyötä ja tarjoaa työkaluja nuorisoalan järjestöjen käyttöön. Tänä syksynä Kentauri julkaisee kaksi uutta työkalua, osallisuusmittarin sekä osaamismerkkisarjan.