Osallisuuden osaajat järjestöissä tukee sosiaali- ja terveysalan ja pelastusalan järjestöjen kykyä lisätä osallisuutta ja varautua tulevaisuuteen.
Osallisuuden ja arjen turvallisuuden kokemuksen edistäminen on useiden kansalaisjärjestöjen ydintehtävä. Toimintaympäristön alati lisääntyvä epävarmuus haastaa järjestöjen kykyä onnistua tässä tehtävässä tulevaisuudessa. Osallisuuden osaajat järjestöissä -hankkeen tavoitteena onkin vahvistaa järjestöjen kykyä tulevaisuusajatteluun ja osallisuuden edistämiseen.
Mitä teemme ja milloin?
Hanke toteutetaan Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjan alueella toimivien sosiaali- ja terveys- sekä palo- ja pelastusalan järjestöjen työntekijöiden ja vapaaehtoisten kanssa. Yhteistyötä tehdään myös hyvinvointialueiden kanssa.
Toteutamme hankkeen aikana tulevaisuuden osallisuuteen liittyviä työpajoja ja valmennuksia. Järjestämme myös verkkokoulutuksia osallisuudesta ja sosiaalisesta kestävyydestä. Hankkeen aikana luodaan lisäksi kattava osallisuusselvitys sekä uusia työkaluja osallisuuden edistämisen arviointiin.
Tavoitteet ja hyödyt
Osallisuuden osaajat järjestöissä auttaa eteläsuomalaisia järjestöjä uudistamaan toimintaansa. Koulutusten ja valmennusten avulla piiri- ja paikallistason järjestöt pystyvät aiempaa paremmin vahvistamaan kohderyhmiensä ja niihin kuuluvien yksilöiden kokemusta osallisuudesta ja arjen turvallisuudesta. Järjestöjen varautuminen tulevaisuuteen paranee erityisesti osallisuuden edistämisen näkökulmasta. Projekti auttaa hahmottamaan järjestöjen tekemää osallisuustyötä ja sen tulevaisuuden painopisteitä paremmin.
Hanke on Euroopan unionin sosiaalirahasto plussan (ESR+) osarahoittama. Rahoittavana viranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.
Yhteyshenkilöt
SivisNYT
-
Osallisuuden osaajat tuo lisää elinvoimaa järjestöihin
Osallisuus ja sen kokeminen vaikuttaa merkittävästi ihmisten hyvinvointiin ja toimintakykyyn. Osallisuuden lisääminen onkin monen järjestön toiminnan keskiössä. Mutta miten varmistetaan, että toiminta tuottaa osallisuutta? -
Järjestö voi vaikuttaa tulevaisuuteensa skenaariotyöllä
Tulevaisuuteen varautuminen kannattaa, mutta siihen voi myös vaikuttaa. KESTO-hankkeen video tutustuttaa järjestöt skenaariotyöhön. Se on hyödyllinen tulevaisuustyön menetelmä. -
Tulevaisuustyö pitää järjestön elinvoimaisena
Tulevaisuustyö ja ennakointi vahvistaa järjestöjen roolia osaavina ja arvostettuina yhteiskunnallisina toimijoina. Miten järjestöt voivat katsoa tulevaan ja luoda omaa tulevaisuuttaan?