Opintokeskus Sivis on järjestöjen oppilaitos

Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön oppilaitos. Järjestämme ja toteutamme koulutusta yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa. Toimintaamme ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry ja toimintaa ohjaavia arvojamme ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.

Opintokeskus Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 81 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 7 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Koulutuksiin osallistuu yhteensä noin 130 000 osallistujaa joka vuosi.

Jäsenjärjestöjen kanssa yhteistyössä toteutettujen koulutusten aiheet liittyvät tiiviisti järjestöjen toimintaan. Koulutuksissa perehdytään mm. kansalais- ja järjestötoimintaan, järjestökoulutuksen pedagogiikkaan, vapaaehtoistyöhön, kansanterveyden edistämiseen ja palo- ja pelastusalaan.

Toteutamme myös itse koulutuksia erityisesti jäsenjärjestöjemme työntekijöiden osaamisen lisäämiseksi. Koulutusten keskeisiä aiheita ovat järjestöjen koulutuksen kehittäminen, kouluttajataidot, järjestöosaamisen kehittäminen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen liittyvät teemat.

Kaikki Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävä jäsenjärjestöjen koulutus on osa Siviksen opetusohjelmaa. Opetusohjelmaan kuuluvat koulutukset suunnitellaan ja raportoidaan Sivisverkossa.

Tuemme jäsenjärjestöjemme koulutuksen ja toiminnan kehittämistä ylläpitämällä valtakunnallisia ja alueellisia verkostoja.  Osallistumme aktiivisesti myös järjestötoiminnan ja vapaan sivistystyön alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisissä verkostoihin.

Kehitämme järjestökoulutustoimintaa yhdessä järjestöjen kanssa sekä teemme tutkimuksia ja selvityksiä. Osallistumme aktiivisesti vapaasta sivistystyöstä käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön ja teemme järjestötyön ja -koulutuksen merkitystä näkyväksi koko yhteiskunnassa.

Opintokeskuksen toimintaa ohjaavat laki ja asetus vapaasta sivistystyöstä, Opintotoiminnan Keskusliiton säännöt, johtosääntö sekä strategia.

Toimintaamme valvovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Toimintaa ohjaavat myös opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen myöntämä vapaan sivistystyön rahoitus ja valtionosuusrahoituksen perusteena olevien opetustuntien jakamisperusteet. 

Siviksen koulutustoiminta  

  • Siviksen itse järjestämä koulutus
    Opintokeskus Sivis toteuttaa osan koulutuksista itsenäisesti. Siviksen omat koulutukset on tarkoitettu ensisijaisesti jäsenjärjestöjen toimijoille. Koulutukset ovat pääsääntöisesti maksuttomia.
  • Siviksen tuottamat koulutuskokonaisuudet
    Opintokeskus Sivis tuottaa järjestöjen käyttöön koulutustoimintaa helpottavia koulutuskokonaisuuksia. Jäsenjärjestöjen käytettävissä ovat esimerkiksi käyttövalmiit Yhdistystoiminnan verkkokurssit.  
  • Siviksen kanssajärjestäjien koulutus
    Suurin osa Opintokeskus Siviksen koulutusohjelman koulutuksista toteutetaan yhteistyössä jäsenjärjestöjen kanssa. Sivis tukee jäsenjärjestöjen eli kanssajärjestäjien tuottamia koulutuksia laadullisesti, pedagogisesti ja taloudellisesti (Sivis-tuki). 
  • Siviksen ja kanssajärjestäjien muu koulutus
    Opintokeskus Siviksen opetusohjelmaan voi sisältyä myös jäsenjärjestöjen koulutuksia, joita ei tueta taloudellisesti eli joille ei makseta Sivis-tukea. Sivis voi kuitenkin validoida koulutuksia ja tukea laadullisesti jäsenjärjestöjen koulutustoimintaa.

    Siviksen hallitus vahvistaa opetusohjelman rungon vuosittain.  

Opintotoiminnan Keskusliitto ry 

Opintokeskus Sivistä ylläpitää Opintotoiminnan Keskusliitto ry. Opintotoiminnan Keskusliitto ry on sitoutumaton vapaan sivistystyön järjestö, jonka tehtävänä on edistää aikuiskasvatusta, kulttuuritoimintaa ja muuta vapaata sivistystyötä jäsenyhteisöjensä kanssa. Opintotoiminnan Keskusliiton hallitus muodostuu jäsenjärjestöjen edustajista.

Opimme yhdessä

Opintokeskus Sivis ja Opintotoiminnan Keskusliitto ovat olleet toiminnassa jo yli 80 vuotta. Mistä lähdettiin liikkeelle ja missä ollaan nyt? Katso Siviksen historiaa ja nykypäivää valottava video.

Siviksen Opimme yhdessä -videon kuvituskuva.

SivisNYT

Ajankohtaisia koulutuksia

  • Aloituspäivä 25.11.2024 Helsinki
    Järjestötoiminta ja vaikuttaminen

    Järjestöjen osaamistarvekysely 2024 – kyselyn tulosten julkistamistilaisuus

    Mitä yhdistys- ja järjestötoimijat tällä hetkellä ajattelevat järjestöjen osaamisesta ja osaamistarpeista?  Opintokeskus Siviksen perinteinen…

  • Aloituspäivä 26.11.2024 Helsinki
    Perustaidot, oppimis- ja työelämävalmiudet

    Dialogia kaikille

    Dialogitaidot ovat aikuisten perustaitoja. Aikuiset tarvitsevat dialogia erityisesti arjen tilanteissa: työssä, opiskelussa, kotona ja…

  • Aloituspäivä 27.11.2024 Seinäjoki
    Perustaidot, oppimis- ja työelämävalmiudet

    Digitaitojen alkeet

    Haluaisitko oppia käyttämään tietokonetta tai älylaitetta? Ovatko digitaitosi päässeet ruostumaan? Jännittääkö laitteiden käyttäminen? Tule…

  • Aloituspäivä 28.11.2024 Helsinki
    Järjestötoiminta ja vaikuttaminen

    Yhdistystoiminta tänään: Varainhankinta

    Tiukkeneva yleinen taloustilanne haastaa monen yhdistyksen toimintaa. Samalla esimerkiksi jäsenmaksutuotot ovat saattaneet vähentyä. Tässä…

  • Aloituspäivä 28.11.2024 Jyväskylä
    Perustaidot, oppimis- ja työelämävalmiudet

    Digitaitojen alkeet

    Haluaisitko oppia käyttämään tietokonetta tai älylaitetta? Ovatko digitaitosi päässeet ruostumaan? Jännittääkö laitteiden käyttäminen? Tule…

  • Aloituspäivä 30.11.2024 Helsinki
    Opetus ja kasvatus

    Digitaitokouluttajan verkkokurssi (jatkuva ilmoittautuminen)

    Tavoittaako toimintanne työikäisiä ihmisiä, jotka haluavat kehittää digiperustaitojaan? Haluaisitteko tarjota digiperustaitojen koulutusta? Digitaitokouluttajan verkkokurssin…

  • Aloituspäivä 3.12.2024 Helsinki
    Kirjanpito ja verotus

    Koulutusten talous ja kuluselvitys / Kouluta Siviksen kanssa -infowebinaari

    Tervetuloa webinaariin oppimaan Siviksen kanssa yhteistyössä järjestettävien koulutusten talouden suunnittelua ja raportointia! Siviksen kanssa…

  • Aloituspäivä 4.12.2024 Helsinki
    Opetus ja kasvatus

    Verkkokoulutuksen työkalut: Teams edistyneille

    Videokokoukset ja yhteistyöskentelyn alustat tukevat koulutusta silloin, kun osallistujien ei ole mahdollista kohdata kasvokkain. Verkkokoulutuksen…