Mallinnetut koulutukset
Siviksen kanssa yhdessä mallinnetut koulutukset auttavat järjestöä toteuttamaan helpommin koulutuksia Siviksen opetusohjelmassa. Sivis tarjoaa jäsenjärjestöjen koulutuksen suunnittelun ja toteutuksen tueksi kevyesti käyttöönotettavia koulutuspohjia ja opintopisteytettyjä koulutusmalleja.
Koulutuspohjassa rakennetaan järjestön käyttöön laadukas suunnitelmapohja usein toistuville koulutuksille, joiden halutaan pysyvän muuttumattomina. Koulutuspohjissa määritellään koulutuksen osaamistavoitteet ja niiden saavuttamista tukeva sisältö. Osallistuja saa koulutuspohjan avulla toteutetusta koulutuksesta todistuksen.
Opintopisteytetyssä koulutusmallissa lasketaan koulutuspohjan tietojen lisäksi osallistujan työmäärä ja määritellään arvioinnin toteuttaminen. Opintopisteytetystä koulutuksesta osallistuja saa todistuksen lisäksi suoritusmerkinnän Oma opintopolku -palveluun.
Mitä mallinnetut koulutukset ovat?
Koulutuspohja
- Osaamistavoitteet ja sisältö ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa Siviverkon koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Opintopisteytetty koulutusmalli
- Osaamistavoitteet ja sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta riippumatta.
- Koulutus on opintopisteytetty.
- Koulutukselle määritellään arviointikriteerit ja koulutuksessa syntynyt osaaminen arvioidaan.
- Koulutuksen suorittaneelle osallistujalle myönnetään todistus ja merkintä opintorekisteriin. Osallistujan suostumuksen jälkeen suoritustiedot näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
- Koulutus tehdään yhteistyössä Siviksen kanssa koulutusmallityökalua hyödyntäen.
Uusi opintopisteytettyjä koulutusmalleja julkaistaan neljä kertaa vuodessa: helmikuun lopussa, kesäkuun puolivälissä, syyskuun lopussa ja joulukuun puolivälissä.
Vuoden 2025 julkaisuaikataulu:
- Pe 28.2. (mallien lähetys Sivikselle viimeistään tiistaina 28.1.)
- Ma 16.6. (mallien lähetys Sivikselle viimeistään torstaina 15.5.),
- Ti 30.9. (mallien lähetys Sivikselle viimeistään perjantaina 29.8.)
- Ma 15.12. (mallien lähetys Sivikselle viimeistään perjantaina 14.11.)
Millaista koulutusta kannattaa mallintaa?
Mikäli järjestössäsi pohditaan, olisiko Siviksen opetusohjelmassa toteutettavista koulutuksista joku tai jotkut hyvä mallintaa, kannattaa olla yhteydessä Sivikseen. Mallinnamme koulutuksia vain opetusohjelmassamme toteutettavista koulutuksista.
Koulutuspohjan edellytykset
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutus tukee järjestön perustehtävää ja sitä järjestetään toistuvasti.
- Koulutus suunnitellaan osaamisperustaisesti Siviksen kanssa ja sillä on osaamistavoitteet.
Opintopisteytetyn koulutusmallin tulee lisäksi täyttää seuraavat tavoitteet:
- Koulutus on vähintään yhden opintopisteen laajuinen.
- Koulutukselle määritellään osaamisen arviointi.
- Koulutuksen tulee olla vapaan sivistystyön koulutusta.
- Koulutuksesta saa sellaista osaamista, jota voidaan tehdä näkyväksi ja hyödyntää esimerkiksi opiskelussa tai työelämässä.
Koulutuksen kuormittavuutta ja pisteytystä voi arvioida opintokeskusten mitoituslaskurin avulla.
Opintopisteytetty koulutusmalli ja Oma Opintopolku
Opetushallituksen ylläpitämä Koski-tietovaranto sisältää opiskelijan suoritustietoja ja opiskeluoikeuksia erilaisista tutkinnoista ja koulutuksista. Koski-tietovarantoon viedyt suoritukset näkyvät opiskelijalle Oma Opintopolku -palvelussa.
Huolehdimme, että järjestöjen kanssa työstettävät opintopisteytetyt koulutusmallit ovat Koski-kelpoisia. Valmiin opintopisteytetyn koulutusmallin pohjalta toteutettavan koulutuksen osallistuja voi halutessaan antaa suostumuksensa koulutuksen suoritustietojen viemisestä Koski-rekisteriin. Rekisteriin viedään ainoastaan hyväksytyt suoritukset. Osallistujan kannalta suostumus tarkoittaa sitä, että osallistuja voi nähdä oman koulutuksen suoritusmerkinnän Oma Opintopolku -palveluun kirjautumalla.
ePerusteet
Opintopisteytettyjen koulutusmallien tiedot viedään Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun osaksi Siviksen opetussuunnitelmaa. EPerusteet-palvelusta löytyvät opetussuunnitelmien, tutkintojen ja koulutusten tiedot. Perusteissa kuvataan koulutuksen nimen ja laajuuden lisäksi tarkemmin koulutuksen osaamistavoitteet, keskeiset sisällöt sekä arviointi.
Opiskelijan Omassa opintopolussa näkyvästä suoritusmerkinnästä löytyy linkki kyseisen koulutuksen tietoihin ePerusteet-palvelussa. Tällöin esimerkiksi aiempien koulutusten hyväksilukua mietittäessä oppilaitoksen edustaja voi tutustua tarkemmin koulutuksen tietoihin.
Katso ja lue lisää!
Koulutusmalli haltuun
Koulutusmalli haltuun -webinaarisarjassa perehdytään opintopisteytettyyn koulutusmalliin ja sen hyödyntämiseen Siviksen jäsenjärjestöjen koulutuksissa.
- Koulutuksen kehittäminen
- Koulutussuunnittelu
- Yhdistystoiminta
Lisää laatua koulutukseen
Tarvitsetko tukea ja esimerkkejä osaamistavoitteiden muotoiluun, koulutussisältöjen määrittelyyn ja rajaamiseen sekä opintojen kuormittavuuden laskemiseen koulutuksen suunnittelijalle? Tämä opas auttaa!
- Arviointi
- Järjestökoulutus
- Koulutussuunnittelu
Kestävän koulutuksen tarkistuslistat
Kestävän koulutuksen tarkistuslistat toimivat tukityökaluna järjestökoulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa, kun tavoitteena on edistää osallistujien kestävyystietoisuuden syvenemistä.
- Järjestökoulutus
- Kestävä järjestö
Tutustu työkalupakkeihin
Kouluttajan työkalupakki
Kaipaatko työkaluja kouluttajan työhön? Kouluttajan työkalupakkiin on koottu materiaaleja kouluttajan työn tueksi. Ota työkalut ja materiaalit käyttöön!
Koulutuksen suunnittelijan työkalupakki
Tarvitsetko työkaluja koulutuksen suunnitteluun? Koulutuksen suunnittelijan työkalupakista löydät materiaaleja suunnittelutyön tueksi. Tutustu ja hyödynnä!
Järjestökehittäjän työkalupakki
Etsitkö työkaluja järjestön kehittämistyöhön? Järjestökehittäjän työkalupakista saat materiaaleja järjestökehittämisen tueksi. Tutustu ja ota käyttöön!
SivisNYT
-
Loppukevään koulutukset – vielä ehdit mukaan!
Siviksen kevään koulutuksissa opitaan tärkeitä yhdistys- ja järjestötoiminnan taitoja, kehitetään kouluttajaosaamista ja tutustutaan koulutussuunnitteluun sekä Yhdistystoiminnan verkkokursseihin. Ilmoittaudu mukaan vaikka heti! -
Järjestökoulutus kasvattaa osaamista ja vahvempia yhteisöjä
”Opintokeskusten toimintaan tehtiin hallituskauden aluksi historiallisen suuri valtionosuuden leikkaus, eikä uusiin leikkauksiin ole varaa järjestökoulutuksen vaarantumatta. Toimiva kansalaisyhteiskunta tarvitsee osaavia toimijoita”, toteaa Opintokeskus Siviksen toiminnanjohtaja ja rehtori Marita Salo. -
Kouluttajakurssi kannusti Jania huomiomaan erilaiset oppimistavat
SPEKin palokuntakouluttajakurssi opetti Jani Björnin ottamaan koulutuksissa huomioon erilaiset oppimisen tavat. Kurssi herätti myös huomaamaan koulutusmateriaalin tärkeyden ja osaamisen mittaamisen merkityksen.
Koulutukset NYT
Yhdistyskehittäjä
Yhdistyskehittäjä on yhdistystoiminnan kehittämiseen keskittyvä järjestökoulutus. Koulutuksessa käydään läpi yhdistyshallintoa, vuosikelloa, motivoivaa hallitustyöskentelyä ja…
Digitaitokouluttajan verkkokurssi
Tavoittaako toimintanne työikäisiä ihmisiä, jotka haluavat kehittää digiperustaitojaan? Haluaisitteko tarjota digiperustaitojen koulutusta? Digitaitokouluttajan verkkokurssin…
Kouluta Siviksen kanssa: Koulutuspohjat käyttöön
Onko järjestössäsi tai yhdistyksessäsi koulutuksia, jotka toistuvat usein? Tule kuulemaan, kuinka otat koulutuksiisi käyttöön…
Yhdistystoiminta tänään: Yhdistyksen talous
Miten voimme varmistaa, että yhdistyksemme talous on hyvin hoidettu? Hyvin hoidettu taloushallinto varmistaa, että…