1. Mitä riskit ovat?

Tässä osiossa pääset tutustumaan yhdistystoimintaan liittyviin riskeihin. Tarkastelemme erilaisia riskejä, jotka tyypillisesti vaikuttavat nimenomaan pieniin yhdistyksiin. Lopuksi tutkimme työnjakoa: kuka on vastuussa riskien tunnistamisesta, hoitamisesta ja ennaltaehkäisystä.

Riskin määritelmä

Arkikielessä riski merkitsee vaaraa. Organisaatioille riskin aiheuttaa jokin tietty uhka, josta seuraa vakavuusasteeltaan erilaisia mahdollisuuksia kärsiä vahinkoa. Toisin sanoen: riski merkitsee mitä tahansa, mikä voi estää yhdistystä pääsemästä tavoitteisiinsa.

Riskejä voidaan kuitenkin tarkastella myös toisesta näkökulmasta. Riskien analysointi auttaa ennakoimaan niitä ja tarjoaa hyvän tilaisuuden ”jossittella”. Tämä auttaa huomaamaan sekä vaaratilanteet että mahdollisuudet. 

Kun ennakointiin käyttää aikaa, voi löytää yhdistyksen heikot kohdat ja sudenkuopat ennen kuin niistä aiheutuu todellisia ongelmia. Lopputuloksena yhdistys on vahvempi ja valmiimpi kohtaamaan riskit. Tarkastelemalla riskejä saa myös parempaa pohjatietoa päätöksentekoa varten ja pystyy valitsemaan, mitkä riskit yhdistyksen kannattaa välttää ja mitkä ovat ottamisen arvoisia yhdistyksen menestyksen kannalta.


Yhdistysten kohtaamat riskit

Riski tarkoittaa eri asioita erilaisille yhdistyksille riippuen niiden toimialasta, rakenteesta, koosta, sijainnista, toimintaympäristöstä ja -kulttuurista. Useimmiten yhdistysten kohtaamat riskit sopivat johonkin alla olevista luokista:

  1. Hallinnon riskit
    Nämä riskit vaikuttavat yhdistyksen hallintoon, tehokkaaseen johtamiseen tai yhdistyksen mahdollisuuksiin saavuttaa tavoitteitaan. 
    Esimerkki hallinnon riskistä: Yhdistyksellä ei ole pitkän aikavälin suunnitelmaa tulevaisuuteen.
  2. Operatiiviset riskit
    Nämä riskit vaikuttavat yhdistyksen jokapäiväiseen toimintaan.
    Esimerkki operatiivisesta riskistä: Tärkeää yhdistyksen omaisuutta katoaa, varastetaan tai hajoaa.
  3. Taloudelliset riskit
    Nämä riskit vaikuttavat yhdistyksen taloudelliseen kestävyyteen.
    Esimerkki taloudellisesta riskistä: Yhdistyksellä ei ole kassavarantoa.
  4. Teknologiset riskit
    Nämä riskit liittyvät tieto- ja viestintäteknisiin työvälineisiin ja tietoturvaan.
    Esimerkki teknologisesta riskistä: Tärkeät tiedostot tuhoutuvat.
  5. Sopimus- ja vastuuriskit
    Nämä riskit liittyvät lain, määräysten ja sopimusten noudattamiseen.
    Esimerkki sopimus- ja vastuuriskistä: Virhe veroilmoituksessa tai verovilppi.
  6. Toimintaympäristön riskit
    Nämä riskit liittyvät yhdistyksen toimintaympäristöön, johon sisältyvät mm. yleiset asenteet, väestönmuutos, lainsäätäjien toimet ja rahoittajien prioriteetit.
    Esimerkki toimintaympäristön riskistä: Muutokset viranomaiskäytänteissä tai säädöksissä.

Testaa tietosi! Tunnista riskiluokat

Alla on lueteltu erilaisia riskejä. Mihin riskiluokkaan ne kuuluvat? Valitse jokaiselle riskille mielestäsi oikea luokka.

  1. Yhdistys on liian riippuvainen yhdestä tavarantoimittajasta.
  2. Luottamusjohdon jäsenet eivät ymmärrä asemaansa ja rooliaan.
  3. Väestönmuutokset omassa yhteisössä.
  4. Häiriö matkapuhelinverkon yhteyksissä.
  5. Ongelmat kassavirran eli käytettävissä olevien varojen kanssa.
  6. Tietosuoja-asetuksen rikkominen.
  7. Petostapaus.
  8. Muutokset yhdistyksen jäsenten ikä- tai sukupuolijakaumassa tai asuinpaikoissa.
  9. Yhdistys ei pysty rekrytoimaan riittävästi vapaaehtoisia.
  10. Tärkeiden työntekijöiden menettäminen.

Organisaatiokaavio: hallitus, toimikunta, työntekijät ja vapaaehtoiset

Jokaisella on rooli yhdistyksen riskienhallinnassa, sillä riskejä voi ilmetä missä tahansa yhdistyksen toiminnan osassa. Onkin tärkeää, että kaikki tietävät tarkalleen omat tehtävänsä ja vastuunsa riskienhallinnassa, koska muuten tehokas riskien seuranta ja valvonta ei ole mahdollista. 

Hallituksen tehtävät riskienhallinnassa

Hallituksella on lopullinen vastuu riskienhallinnasta. Vastuuseen sisältyy sekä yhdistyksen yksittäisiin toimintoihin liittyvien riskien puntarointi että laajemman, koko yhdistystä koskevan riskienhallintasuunnitelman ylläpitoa. Hallituksen tulee arvioida yhdistyksen riskikartoitusta tasaisin väliajoin ja varmistaa, että käytössä olevat riskienhallintamenetelmät toimivat tehokkaasti. Hyvä arkistointitapa ja säännölliset arvioinnit ovat tärkeä osa riskienhallintaa ja hyvää hallintoa.

Toimikuntien tehtävät riskienhallinnassa

Suuremmissa yhdistyksissä hallitus yleensä siirtää osan riskienhallintatehtävistään jonkin toimikunnan hoidettavaksi. Toimikunta yleensä valvoo riskienhallintaprosesseja yhdistyksessä ja antaa hallitukselle suosituksia toimenpiteistä. On silti tärkeää, että hallitus on aktiivisesti mukana riskienhallinnassa ja arvioi riskejä säännöllisesti, sillä vastuu on viime kädessä hallituksella.

Työntekijöiden tehtävät riskienhallinnassa

Toiminnanjohtaja jalkauttaa luottamusjohdon määrittelemän riskienhallintasuunnitelman päivittäiseen toimintaan. Tämä edellyttää säännöllistä raportointia luottamusjohdolle riskeistä, joita yhdistys kohtaa toiminnassaan. Työntekijät huolehtivat siitä, että vapaaehtoiset, palveluiden käyttäjät ja jäsenkunta ovat tietoisia yhdistyksen riskienhallinnan keinoista. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi tiedottamalla käytännöistä työntekijöille ja vapaaehtoisille, pitämällä opasteet ja ohjeet näkyvillä toimitiloissa ja päivittämällä niitä säännöllisesti.

Vapaaehtoisten tehtävät riskienhallinnassa

On välttämätöntä, että vapaaehtoiset saavat tietoa yhdistyksen riskienhallinnan käytännöistä ja heitä tuetaan niiden noudattamisessa. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi koulutustilaisuudessa tai varmistamalla muuten, että vapaaehtoinen on lukenut ja ymmärtänyt tarpeelliset ohjeet. On tärkeää, että vapaaehtoiset tietävät, kenelle voi kertoa huomaamistaan ongelmakohdista, ja miten toimitaan riskin toteutuessa.


Yhteenveto

Riskit ja niiden hallinta ovat osa yhdistystoimintaa. Tehokas riskienhallinta on välttämätöntä, jotta yhdistys pystyy saavuttamaan tavoitteitaan ja pitämään resurssinsa hyvässä turvassa. Jokaisen yhdistystoiminnassa mukana olevan täytyy osallistua riskienhallintaan, vaikka hallituksella onkin aivan erityinen velvollisuus varmistaa, että riskejä käsitellään johdonmukaisesti ja suunnitelmallisesti.