2. Riskienhallintatavat

Tässä osiossa tarkastelemme erilaisia tapoja hallita riskejä. Opit, millaista suunnittelua, resursseja sekä aikaa vaativaa panostusta tarvitsette.

Riskienhallinnan tavat ja hyödyt

Riskienhallintaa saatetaan pitää vaikeana ja ylettömän monimutkaisena prosessina. Jokainen yhdistys kuitenkin tekee sitä päivittäisessä toiminnassaan. Se vaatii suunnittelua, aikaa ja resursseja. Tehokas riskienhallinta auttaa yhdistystä välttämään sudenkuoppia ja tekee yhdistyksestä vahvemman, ja se on oleellista kaiken kokoisille yhdistyksille.

Ennakointia ja varautumista

Yhdistyksen järjestäessä esimerkiksi ulkoilmatapahtumaa, kuten perhepäivää, järjestäjät miettivät, miten tehdään myyntipöydistä tarpeeksi vankkoja, pidetään myynnistä saatava käteinen turvallisesti tallessa, huolehditaan lasten leikkipaikkojen valvonnasta, toimitaan sateen sattuessa, jne. Toisin sanoen järjestäjät tekevät riskienhallintatyötä ennakoimalla ja varautumalla käytännössä erilaisiin tilanteisin.

Järjestelmällistä ennakointia

Yhdistysten tulisi ottaa järjestelmällinen ote riskienhallintaan. Sen sijaan, että reagoidaan syntyviin ongelmiin yksi kerrallaan niiden tapahtuessa ”tulipaloja sammutellen”, potentiaalisia ongelmia tai vaaroja tulisi ennakoida ennen kuin ne syntyvät. Parhaimmillaan ennakoimalla vältetään ongelmien synty kokonaan tai vähintäänkin osataan toimia mahdollisessa ongelmatilanteessa valmiin suunnitelman mukaisesti.

Riskien minimointi

Yhdistyksen tulee ensiksi pohtia, millaisia riskejä se kaikkein todennäköisimmin voisi kohdata ja millä riskillä olisi toteutuessaan vakavimmat seuraukset. Tämän jälkeen kannattaa suunnitella, miten tällaiset riskit voidaan minimoida tai välttää kokonaan. Esimerkiksi alaikäisten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittäminen, lainojen maksamisen seuraaminen ja tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi voivat olla järkeviä toimenpiteitä riskien minimoimiseksi.

Riskienhallintasuunnitelma

Jotta riskienhallinta saadaan osaksi yhdistyksen toimintaa, hallituksen tulee huolehtia, että asiasta laaditaan suunnitelma. Prosessille kannattaa nimetä vastuuhenkilö tai -ryhmä. Suunnitelman laatiminen vaatii aikaa, vaivaa ja resursseja, joten se kannattaa suhteuttaa yhdistyksen kokoon ja toiminnan laajuuteen. Etenkään pienten yhdistysten ei kannata vaatia itseltään täydellisyyttä: suppeakin riskienhallintasuunnitelma on rutkasti parempi kuin ei suunnitelmaa lainkaan.

Tapausesimerkki: Kyyhkylän kyläyhdistyksen riskienhallintasuunnitelma

Taannoisen siivoustempauksen aikana eräs Kyyhkylän kyläyhdistyksen vapaaehtoisista kaatui ja mursi käsivartensa. Oli onni onnettomuudessa, ettei hänelle käynyt sen pahemmin. Lisäksi hän myönsi tapaturman olleen oma vikansa, koska hän ei ollut kuunnellut ryhmänvetäjän ohjeita.

Yhdistyksen hallitus oli kuitenkin huolissaan siitä, että vastaavaa voisi tapahtua jatkossakin. Niinpä hallitus analysoi kokouksessaan, millaisiin riskeihin toiminnassa voidaan törmätä. Vakavimmiksi riskeiksi tunnistettiin erilaiset tapaturmat, rahapula, asiakirjojen katoaminen ja maineelle koituvat haitat. Seuraavaksi hallitus laati kaikkia näitä riskejä koskevan riskienhallintasuunnitelman. Suunnitelman laatimisen vastuut jaettiin hallituksen jäsenten kesken, joten prosessi pysyi hyvin hallinnassa. Hallitus päätti seurata toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja mahdollisten uusien riskien syntymistä sekä arvioida suunnitelman toimivuutta säännöllisesti.


Riskienhallinnan prosessikaavio

Riskienhallinnan prosessin luominen edellyttää prosessin vaiheiden ymmärtämistä ja järjestelmällistä etenemistä. Riskienhallinta on prosessi, joka vaatii säännöllistä ylläpitoa. Tästä syystä se on kuvattu alla olevassa kaaviossa syklinä. Prosessin vaiheet ovat:

  1. riskien tunnistaminen
  2. riskianalyysi
  3. riskien pienentäminen ja
  4. riskien seuranta.
Neljä nuolta ympyräkuviossa. Nuolissa sanat riskianalyysi, riskien pienentäminen, riskien seuranta ja riskien tunnistaminen.
Riskienhallinnan prosessikaavio.

Osiossa 3. Miten riskienhallinta toimii käytännössä? tutustutaan tarkemmin riskienhallinnan prosessiin ja sen vaiheisiin.


Testaa tietosi! Riskienhallinnan perusteet

  1. Mitä riskienhallinta on?
  2. Riskienhallinnan suunnitelman toteuttaminen antaa yhdistykselle mahdollisuuden…
  3. Riskienhallinnan prosessi sisältää seuraavat vaiheet: riskien tunnistaminen, riskianalyysi, riskien pienentäminen ja…
  4. Mikä on yhdistyksen hallituksen ensisijainen tehtävä riskienhallinnassa?

Yhteenveto

Kiireisissä ja pienillä resursseilla toimivissa yhdistyksissä on suuri houkutus lakaista riskit maton alle ja toivoa, että ne vain katoavat. Se ei toimi – riskejä on hallittava paremmilla keinoilla. Riskienhallinta vaatii omistautumista ja toimintaa. 

Suunnitelmallinen riskienhallinta tarjoaa monenlaista hyötyä niin pienille kuin suurillekin yhdistyksille: yhdistys voi välttää suuret haitat kokonaan tai ainakin vähentää vahinkoja. Tehokas riskienhallinta avaa mahdollisuuksia, jotka eivät mahdollisesti olisi muuten saatavilla. On olemassa useita työkaluja ja tapoja, joita voidaan käyttää prosessin luomiseen, mutta joka tapauksessa yhdistyksen tulisi valita ratkaisu, joka on juuri sille sopivin. Riskienhallintaprosessi on nelivaiheinen sykli.