3. Miten hallita talouteen liittyvät riskit?
Tässä osiossa tutustumme yhdistyksen talouden seurannan ja valvonnan keinoihin, joilla varmistetaan hyvin hoidettu taloushallinto.
Talouden seurannan ja valvonnan tärkeimmät keinot
Toimivakin yhdistystoiminta voi kohdata taloudenhallinnallisia ongelmia. Niitä voi ilmetä, jos yhdistyksellä ei ole osaavia vapaaehtoisia vastuutehtäviin tai jos hyvistä toimintatavoista lipsutaan esimerkiksi välinpitämättömyyden tai ajan puutteen vuoksi. Jos yhdistyksen taloutta hoidetaan vapaaehtoisvoimin, tuleekin vapaaehtoisten ohjaukseen ja kouluttamiseen kiinnittää erityistä huomiota.
Yhdistyksellä on käytössään monia hyviä toimintatapoja talouden seurantaan ja valvontaan.
Vastuutehtävien hajauttaminen
Vastuunjako varmistaa, ettei kenelläkään henkilöllä ole suhteettoman suurta valtaa yhdistyksen päätöksenteossa. On tärkeää, että vastuutehtävät eivät ole vain yhden henkilön tai toisiinsa sukulaissuhteen, osakkuuden tai avioliiton kautta liittyvien henkilöiden harteilla. Esimerkiksi rahastonhoitajan ja puheenjohtajan ei koskaan saa olla sama henkilö.
Päätöksenteon esteettömyys
Esteettömyyden kannalta on tärkeää, että luottamushenkilöt ovat mahdollisimman riippumattomia toisistaan, ja ettei heillä ole päätettävään asiaan luottamustehtävänsä ulkopuolisia intressejä. Tällaisessa tilanteessa luottamushenkilön tulee jäävätä itsensä päätöksenteosta eli jättää päätös muiden tehtäväksi.
Valtuuksien rajoittaminen
Valtuuksia rajoittamalla varmistetaan, että päätöksenteon eri tasoilla oikea henkilö tai henkilöt ovat tietoisia asiasta ja hyväksyvät sen. Mitä suuremmista rahasummista puhutaan, sitä tärkeämpää on varmistaa, että varojen käyttö on hyväksytty oikealla tasolla eikä yksi henkilö yksinään ole päätöksen takana.
Käteisen käsittelyn ohjeet
Kun yhdistys saa tai kerää lahjoituksia käteisenä, kyseessä on aina riskitekijä. Käteistä tulee käsitellä oikealla tavalla yhdistyksen maineen ja sen toimijoiden turvallisuuden takaamiseksi. On suositeltavaa, että käteisvarat laskisi aina kaksi henkilöä yhdessä ja varat talletetaan yhdistyksen pankkitilille viipymättä.
Säännöllinen raportointi
Säännöllinen raportointi on sisäisen seurannan kulmakivi – miten ikinä se hoidetaankaan. Ilman säännöllistä raportointia yhdistyksessä ei voida olla selvillä siitä, mitä talouden suhteen tapahtuu eikä reagoida mahdollisissa pulmatilanteissa. Hallitus ei myöskään voi tehdä informoituja ja hyviä päätöksiä ilman tietoa talousasioista.
Linjaus rahan lainaamisesta
Monien pienten yhdistysten varat eivät ole kovin suuret, ja niillä voi olla kassavirtaongelmia. On tärkeää, että yhdistyksen hallitus tekee aina päätökset mahdollisista lainoista ja päätökset kirjataan hallituksen pöytäkirjaan.
Testaa tietosi! Tunnista seurannan ja valvonnan keinot.
Lue alta Kyyhkylän kyläyhdistyksen esimerkkiin perustuvat taloushallinnon riskitilanteet. Valitse, millä seurannan ja valvonnan keinolla niihin tulisi mielestäsi puuttua.
Yhteenveto
Taloudenhoidon sisäinen seuranta ja valvonta varmistaa yhdistyksen talouden vakauden. Se suojaa toimintaan liittyviltä inhimillisiltä riskeiltä, kuten hyväntahtoisuuden ja innokkuuden nimissä tehdyiltä sinänsä hyviltä, mutta kestämättömiltä toimilta. Tunnistamalla ja korjaamalla taloushallintoon mahdollisesti liittyvät riskit yhdistyksessä varmistetaan toiminnan kestävyys ja jatkuvuus.