1. Kuka on vastuussa varainhankinnasta?
Tässä osiossa katsomme, kuka on vastuussa varainhankinnasta sekä perehdymme varainhankinnan tekijöiden eri tehtäviin ja vastuisiin. Opit, miten parhaiten tunnistat ja viestit yhdistyksesi toiminta-ajatuksen eli mission muille.
Toiminta-ajatuksen tärkeys
Toiminnan tarkoituksen tunnistaminen ja tiedostaminen ovat onnistuneen varainhankinnan avain.
Jos yhdistykselle itselleen ei ole selkeää olemassaolonsa syy ja toiminta-ajatus, sen on hyvin vaikea saada ketään muutakaan tukemaan tavoitteitaan – oli se sitten vapaaehtoistyötä eli aikaa ja energiaa tai taloudellista tukea.
On siis tärkeää, että yhdistyksesi viestii toiminnastaan ja tavoitteistaan selkeästi sekä yleisesti että eri varainhankintakohteisiin liittyen.
Kuka on vastuussa varainhankinnasta?
Varainhankinta on niin tärkeää, ettei sitä voi sälyttää vain yhden ihmisen harteille. Jokaisella yhdistystoimijalla on oma roolinsa varainhankinnassa, aina vapaaehtoisista työntekijöihin ja hallitukseen. Lopullinen vastuu on kuitenkin yhdistyksen luottamusjohdolla.
Hallitus
Yhdistyksen hallitus on vastuussa varainhankinnan suunnittelusta ja tarkoituksenmukaisuudesta. Se myös huolehtii, että varainhankinta on linjassa yhdistyksen sääntöjen, arvojen ja voimassa olevan lainsäädännön kanssa.
Varainhankinnan työntekijät
Jos yhdistyksellä on työntekijöitä, heidän tehtäviinsä sisältyy usein varainhankintaa. Nämä tehtävät voivat olla esimerkiksi kampanjoiden organisoimista ja toteuttamista sekä varainhankinnassa mukana olevien vapaaehtoisten ohjaamista.
Varainhankinnan vapaaehtoiset
Varainhankinnassa toimivilla vapaaehtoisilla voi olla hyvinkin erilaisia tehtäviä. He voivat osallistua varainhankinnan suunnitteluun tai olla konkreettisesti mukana keräämässä varoja esimerkiksi myyjäisissä tai päivystämällä keräyslippaiden kanssa kauppakeskuksissa.
Hallituksen rooli varainhankinnassa
Hallituksen velvollisuus on varmistaa, että yhdistyksen talous on vakaalla ja kestävällä pohjalla.
Hallitus voi delegoida varainhankintatehtäviä esimerkiksi pyytämällä työntekijää kirjoittamaan avustushakemuksen tai pyytämällä vapaaehtoisia järjestämään varainhankintatapahtuman. Luottamushenkilöt eivät kuitenkaan voi koskaan delegoida vastuuta varainhankinnasta muille.
On tärkeää, että hallitus on aina selvillä yhdistyksen taloudellisesta tilasta. Silloin se voi asettaa kohtuullisia, yhdistyksen tarpeet täyttäviä tavoitteita varainhankinnalle.
Jotta hallitus voi tehokkaasti seurata ja ohjata varainhankintaa, yhdistyksellä tulee olla selkeät ja voimassa olevat varainhankinnan ohjeet. Ohjeiden tulee kattaa ainakin se, kenellä on vastuu varainhankinnan eri muodoista aina rahoituslähteiden päättämisestä rahoitushakemusten kirjoittamiseen ja varainhankintatapahtumien järjestämisestä kerättyjen varojen asianmukaiseen tilitykseen. Hallituksen tulee päättää, minkä tason päätöksiä työntekijät ja vapaaehtoiset voivat tehdä suoraan ja mitkä asiat tarvitsevat hallituksen hyväksynnän. Varainhankinta, jota ei hoideta tunnollisesti, läpinäkyvästi, laillisesti ja eettisesti, on aina iso riski yhdistyksen maineelle.
Vastuullinen lahjoittaminen ry on koonnut Vastuullisen varainhankinnan ammatilliset arvot ja periaatteet. Suosituksessa korostetaan rehellisyyttä, kunnioitusta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä vastuullista toimintaa kaikessa varainhankinnassa.
Varainhankinnan työntekijät
Jos yhdistys käyttää resursseja varainhankinnan työntekijöihin, hallituksen täytyy luonnollisesti määritellä varainhankinnalle selkeät ja realistiset tavoitteet. Tällöin työntekijöiden tehtävänä on tehdä hallituksen tavoitteista totta.
Käytännössä työntekijät hoitavat erilaisia varainhankintatehtäviä tavoitteisiin pääsemiseksi. Nämä voivat sisältää mitä tahansa aina avustushakemusten kirjoittamisesta varainhankintatapahtumien järjestämiseen ja yritysyhteistyökumppanien tapaamisesta rahoittajatahoille raportoimiseen. Työntekijät voivat myös tukea varainhankintaa toteuttavia vapaaehtoisia.
Varainhankinnan vapaaehtoiset
Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli yhdistyksen varainhankinnassa. He voivat auttaa monilla eri tavoilla: varainhankintatoimikunnan jäsenenä, organisoimalla tapahtumia tai kertomalla yhdistyksen toiminnasta potentiaalisille lahjoittajille.
Yhdistyksen on tärkeä tukea varainhankinnan vapaaehtoisia. Käytännössä tämä tarkoittaa koulutusta ja ohjeita siitä, kuinka yhdistyksessä toteutetaan varainhankintaa. Tarpeellista tietoa ovat myös työsuojeluohjeet ja brändin tuominen esiin erilaisella markkinointimateriaalilla kuten flyereilla ja tunnisteliiveillä. Tämä auttaa vapaaehtoisia kertomaan toiminnasta turvallisesti ja tehokkaasti.
On tärkeää muistaa, että huolimatta siitä, tekevätkö varainhankintaa vapaaehtoiset, työntekijät tai kolmannet osapuolet, heidän tulee olla tietoisia yhdistyksen linjauksista varainhankinnassa. Vain näin voidaan varmistaa, että varainhankintaa tehdään läpinäkyvästi, rehellisesti ja vastuullisesti säilyttäen yhdistyksen vakavaraisuus ja hyvä maine.
Testaa tietosi! Totta vai tarua?
Alla on varainhankinnan tehtäviin liittyviä väittämiä. Valitse, ovatko väittämät mielestäsi totta vai tarua.
Yhteenveto
Varainhankinta on niin tärkeää, että koko yhdistyksen tulee sitoutua siihen. On kuitenkin viime kädessä hallituksen tehtävä asettaa yhdistykselle selkeät varainhankinnan tavoitteet sekä seurata ja ohjata toimintaa, jotta varmistetaan tavoitteiden saavuttaminen ja toiminnan laillisuus, läpinäkyvyys ja eettisyys.