1. Mikä on hallitus?
Tässä osiossa perehdyt hallituksen toimintaan ja rooliin yhdistyksessä. Opit myös hallituksen jäsenten vastuista ja velvollisuuksista sekä pääset tutustumaan tapausesimerkkiin.
Mikä on hallituksen rooli yhdistyksessä?
Vastuu
Yhdistyksen hallituksen tehtävä on päätösten toimeenpano, taloudenhoidon järjestäminen ja toiminnan ohjaus ja valvonta. Riippumatta yhdistyksen koosta, hallitus on vastuussa siitä, että yhdistys toimii ja saavuttaa sille asetetut tavoitteet nyt ja tulevaisuudessa. Sen tehtävistä ja vastuista määrätään yhdistyslaissa sekä yhdistyksen omissa säännöissä.
Hallituksen jäsenet ovat yhdessä vastuussa yhdistyksen toiminnan pyörittämisestä, hallitukselle annettujen tehtävien toteuttamisesta sekä tekemistään päätöksistä, eivätkä he voi siirtää tätä vastuuta muille. Tämän vuoksi hallituksen jäsenillä tulisi yhdistyksen tehtävän kannalta olla riittävä ja monipuolinen kokemus ja osaaminen. Hallituksen on hoidettava huolellisesti yhdistyksen asioita, se myös edustaa yhdistystä. Hallitus muun muassa varmistaa, että yhdistyksellä on selkeä toimintasuunnitelma sekä mielellään pidemmän tähtäimen strategia ja toimintaa toteutetaan kaikille turvallisesti ja lainmukaisesti.
Yhdistyksen hallitus tai sen jäsen on korvausvelvollinen aiheuttaessaan vahinkoa yhdistykselle, sen jäsenelle tai muille tahoille. Vahingon voi aiheuttaa tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Jos hallituksen jäsenen syyllistyy luottamustehtävässään rikokseen, hän voi joutua siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen.
Hallinto
Yhdistyksessä ylintä päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet, jotka kokoontuvat yhdistyksen jäsenkokoukseen sääntöjen mukaan joko kerran tai kahdesti vuodessa: vuosikokous tai kevät- ja syyskokous. Jäsenet valitsevat hallituksen ja voivat päättää yksittäisen jäsenen tai koko hallituksen erosta, mikäli jäsenten luottamusta ei enää ole.
Jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yhdistykselle kokouksessa tekemistään päätöksistä. Samoin yhdistyksen hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt eivät vastaa henkilökohtaisesti yhdistyksen sitoumuksista, vaan hallitus kollektiivina vastaa niistä. Hallitus voi delegoida sille kuuluvia tehtäviä työntekijöille tai muille vapaaehtoisille, mutta vastuu niistä säilyy aina hallituksella.
Luottamustehtävä hallituksessa on vapaaehtoinen, siihen ei voi pakottaa tai velvoittaa. Yhdistyksen työntekijän valinta luottamushenkilöksi ei ole suositeltavaa mahdollisten eturistiriitatilanteiden syntymisen vuoksi. Mikäli yhdistys maksaa kokouspalkkioita luottamushenkilöille, se on ennakkoperintälain mukaista palkkaa.
Yhdistyksen avaintehtävät
Luottamusjohto
Hallitus valvoo ja ohjaa yhdistyksen toimintaa jäsenten valtuuttamana. Hallituksen jäsenet eli luottamushenkilöt tukevat yhdistyksen muita vapaaehtoisia sekä työntekijöitä ja varmistavat, että kaikki tekeminen palvelee toimintasuunnitelmassa ja mahdollisessa strategiassa asetettuja tavoitetta.
Luottamusjohdon vastuulla on huolehtia, että yhdistyksessä noudatetaan lakeja ja säädöksiä. Niihin tutustutaan tarkemmin osiossa 4.
Toiminnan johtaminen
Luottamusjohdon tehtävä on organisoida yhdistyksen käytännön toiminta.
Jos yhdistyksellä on palkattuja työntekijöitä, on yhdistykselle hyvä laatia johtosääntö, jossa kuvataan tarkemmin työntekijöiden ja hallituksen vastuut ja työnjako. Yhdistyksen hallitus päättää työntekijän palkkaamisesta, eli työntekijän palkkaaminen käsitellään hallituksen kokouksessa. Yhdistyksen hallitus myös valtuuttaa henkilön (henkilöt), joka toimii työntekijän esimiehenä, perehdyttää työntekijän, hoitaa palkanmaksun, ottaa vastaan työnhakuilmoitukset ym. Yhdistyksellä on samat vastuut ja velvoitteet työnantajana kuin muillakin.
Työntekijät eivät korvaa yhdistyksen vapaaehtoisia, vaan täydentävät omalla työpanoksellaan yhdistyksen toimintaa. Jos palkattua henkilöstöä ei ole, vastaa hallitus usein vapaaehtoisten toiminnan organisoinnista jakamalla organisointivastuuta esim. erilaisille työryhmille.
Käytännön toiminta
Käytännön toiminnalla tarkoitetaan yhdistyksen päivittäistä tekemistä, jota työntekijät ja/tai vapaaehtoiset toteuttavat yhteisen päämäärän eteen.
Testaa tietosi! Mikä kuvaa yhdistyksen toimintaa?
Yhteenveto
Luottamusjohdolla on keskeinen rooli yhdistyksessä. Hallituksen jäsenet ohjaavat ja neuvovat kaikkia toiminnassa mukana olevia: he huolehtivat kokonaiskuvasta ja siitä, että toiminta on pitkällä ajan kuluessa strategisesti järkevää ja kestävää. Heidän vastuullaan on myös varmistaa, että kaikki toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset, työntekijät ja edunsaajat ovat turvassa ja saavat tarvitsemaansa tukea.
Hallituksen jäsenenä toimiminen voi olla todella antoisa kokemus, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omia tietoja, taitoja, kokemusta ja kiinnostusta positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi yhteiskunnassa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että tehokas hallinto edellyttää, että jokainen ymmärtää, mikä rooli hallituksella on yhdistyksessä. Tämä auttaa jokaista suoriutumaan tehtävistään, toimimaan tehokkaammin yhdessä ja tunnistamaan mahdolliset ongelmakohdat.
Muihin yhdistyksen tehtäviin ja vastuualueisiin tutustuminen voi auttaa hallituksen roolin ymmärtämistä käytännössä.
Tutustu myös
- Kokouskäytäntöjen perusteet, Opintokeskus Sivis
- Vapaaehtoisten ja jäsenten hankinnan opas, Ehyt ry