1. Mikä on hallitus? 

Tässä osiossa perehdyt luottamusjohdon toimintaan ja rooliin yhdistyksessä. Opit myös hallituksen jäsenten vastuista ja velvollisuuksista sekä pääset tutustumaan tapausesimerkkiin. 

Mikä on hallituksen rooli yhdistyksessä? 

Vastuu 

Hallitus on vastuussa siitä, että yhdistys toimii ja saavuttaa sille asetetut tavoitteet nyt ja tulevaisuudessa. Sen tehtävistä ja vastuista määrätään yhdistyslaissa sekä yhdistyksen omissa säännöissä. Hallituksen jäsenet ovat yhdessä vastuussa yhdistyksen toiminnan pyörittämisestä, hallitukselle annettujen tehtävien toteuttamisesta sekä tekemistään päätöksistä, eivätkä he voi siirtää tätä vastuuta muille. Hallitus muun muassa varmistaa, että yhdistyksellä on selkeä toimintasuunnitelma sekä mielellään pidemmän tähtäimen strategia ja että toimintaa toteutetaan niin, että se on kaikille turvallista ja lainmukaista. 

Yhdistyksen hallitus tai sen jäsen on myös korvausvelvollinen aiheuttaessaan vahinkoa yhdistykselle, sen jäsenelle tai muille tahoille. Vahingon voi aiheuttaa tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Jos hallituksen jäsenen syyllistyy luottamustehtävässään rikokseen, hän voi myös joutua siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen. 

Hallinto 

Yhdistyksessä ylintä päätösvaltaa käyttävät sen jäsenet, jotka kokoontuvat yhdistyksen jäsenkokoukseen sääntöjen mukaan joko kerran tai kahdesti vuodessa (vuosikokous tai kevät- ja syyskokous). He valitsevat hallituksen jäsenet luottamustehtäväänsä näissä kokouksissa. 

Luottamustehtävään ei voi pakottaa tai velvoittaa. Yhdistyksen työntekijän valinta luottamushenkilöksi ei ole suositeltavaa mahdollisten eturistiriitatilanteiden syntymisen vuoksi. Mikäli yhdistys maksaa kokouspalkkioita luottamushenkilöille, se on ennakkoperintälain mukaista palkkaa. Yhdistyksen jäsenet voivat päättää yksittäisen jäsenen tai koko hallituksen erosta, mikäli jäsenten luottamusta ei enää ole. 

Tapausesimerkki: Kyyhkylän kyläyhdistykseen haetaan hallituksen jäsentä!

Olisitko valmis johtorooliin tärkeän asian puolesta? Tahdotko toimia vapaaehtoisena oman asuinalueesi viihtyvyyden edistämiseksi? 

Jos vastasit kyllä, Kyyhkylän kyläyhdistyksen hallitusjäsenyys voisi olla juuri oikea tehtävä sinulle. Tarjolla on innostava mahdollisuus luotsata dynaamista kyläyhteisöä, jolla on pitkät ja menestyksekkäät juuret sekä suuria suunnitelmia tulevaisuuden suhteen!  

Kyläyhdistyksen hallitus ohjaa toimintaa ja varmistaa, että kaikki, mitä tehdään yhdessä, myös palvelee koko yhteisön etua. Tavoitteenamme ei ole sen enempää eikä vähempää, kuin tehdä Kyyhkylän kylästä Suomen paras asuinpaikka! 


Yhdistyksen avaintehtävät 

Luottamusjohto 

Hallitus valvoo ja ohjaa yhdistyksen toimintaa sen jäsenten valtuuttamana. Hallituksen jäsenet eli luottamushenkilöt tukevat yhdistyksen muita vapaaehtoisia ja työntekijöitä sekä varmistavat, että kaikki tekeminen palvelee toimintasuunnitelmassa ja mahdollisessa strategiassa asetettuja tavoitetta. 

Luottamusjohdon vastuulla on huolehtia, että yhdistyksessä noudatetaan lakeja ja säädöksiä. Niihin tutustutaan tarkemmin osiossa 4.

Toiminnanjohto 

Luottamusjohdon tehtävä on organisoida yhdistyksen käytännön toiminta.

Jos yhdistyksellä on palkattu toiminnanjohtaja, hän organisoi käytännössä toiminnan.. Hallitus vastaa toiminnanjohtajan esihenkilötyön järjestämisestä usein niin, että puheenjohtaja toimii lähiesihenkilönä. Jos palkattua henkilöstöä ei ole, vastaa hallitus usein vapaaehtoisten toiminnan organisoinnista jakamalla organisointivastuuta esim. erilaisille työryhmille. 

Käytännön toiminta 

Käytännön toiminnalla tarkoitetaan yhdistyksen päivittäistä tekemistä, jota työntekijät ja/tai vapaaehtoiset toteuttavat yhteisen päämäärän eteen. 

Tapausesimerkki: Kyyhkylän kyläyhdistyksen hallitus 

Hallitustyöskentely 

Kyyhkylän kyläyhdistyksen hallitus koostuu seitsemästä jäsenestä. Yhdistyksen tavoitteena on tehdä Kyyhkylän kylästä Suomen paras asuinpaikka. Yhdistys järjestää alueella erilaista toimintaa aina kyläjuhlista roskienkeruutempauksiin ja musiikki-iltoihin. Hallitus tapaa kahdeksan kertaa vuodessa ja ohjaa ja seuraa yhdistyksen muiden vapaaehtoisten työtä. Yhdistyksellä ei ole työntekijöitä, joten useampi luottamushenkilö huolehtii myös vapaaehtoistoiminnan koordinoimisesta ja tapahtumien sekä varainhankintatempausten järjestämistä. 

Toiminnan suunnittelu 

Hallituksella on suuria suunnitelmia kylän varalle, ja he käyttävät aina vuoden alussa aikaa miettiäkseen, mitä seuraavien 12 kuukauden aikana halutaan saavuttaa. Hallitus valmistelee suunnitelman vuosikokoukselle, mikä tekee päätöksen toiminnan tavoitteista. Luottamushenkilöt myös pohtivat, miten tehdä pitkän ajan varainhankintaa, jotta yhdistys voisi rakentaa kauan haaveilemansa kylätalon. 

Vastuu ja velvollisuudet 

Luottamushenkilöt ottavat tehtävänsä vakavasti ja seuraavat säännöllisesti yhdistyksen taloutta tuloineen ja menoineen.  He myös arvioivat toimintaan liittyviä riskejä ja varmistavat, että toiminnantarkastajalla on käytössään tarvittavat asiakirjat. Luottamushenkilöinä heidän velvollisuutensa on varmistaa, että yhdistyksessä noudatetaan kaikkia sen toimintaa koskevia lakeja ja säännöksiä. Hallitus on tilivelvollinen toiminnastaan jäsenistölle. Yhdistyksellä voi lisäksi olla tilivelvollisuuksia esim. rahoittajille, jonka hoitamisesta hallitus käytännössä vastaa.


Testaa tietosi! Mikä kuvaa yhdistyksen toimintaa?

  1. Hallitus voi delegoida tehtäviä vapaaehtoisille ja työntekijöille, mutta se ei koskaan voi delegoida…
  2. Luottamusjohto valvoo kaikkea yhdistyksen toimintaa ja huolehtii, että se on linjassa tavoitteiden kanssa. Mitä toiminnanjohto tekee?
  3. Ketkä ovat vastuussa yhdistyksen toiminnasta?
  4. Voidaksesi olla yhdistyksen hallituksen jäsen, sinun tulee olla…
  5. Oikein vai väärin: hallitus on vastuussa siitä, että yhdistys täyttää kaikki lainsäädännön ja säädösten vaatimukset?

Yhteenveto

Luottamusjohdolla on keskeinen rooli yhdistyksessä. Hallituksen jäsenet ohjaavat ja neuvovat kaikkia toiminnassa mukana olevia: he huolehtivat kokonaiskuvasta ja siitä, että toiminta on pitkällä ajan kuluessa strategisesti järkevää ja kestävää. Heidän vastuullaan on myös varmistaa, että kaikki toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset, työntekijät ja edunsaajat ovat turvassa ja saavat tarvitsemaansa tukea. 

Hallituksen jäsenenä toimiminen voi olla todella antoisa kokemus, joka tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää omia tietoja, taitoja, kokemusta ja kiinnostusta positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi yhteiskunnassa. On kuitenkin tärkeä muistaa, että tehokas hallinto edellyttää, että jokainen ymmärtää, mikä rooli hallituksella on yhdistyksessä. Tämä auttaa jokaista suoriutumaan tehtävistään, toimimaan tehokkaammin yhdessä ja tunnistamaan mahdolliset ongelmakohdat. 

Muihin yhdistyksen tehtäviin ja vastuualueisiin tutustuminen voi auttaa hallituksen roolin ymmärtämistä käytännössä.

Tutustu myös